5 fabels over het kindergebit

 In Blogberichten

Vrijwel iedereen weet: een goede gebitsverzorging is belangrijk voor een mooi en gezond gebit, ook bij kinderen. Toch doen er nog veel uiteenlopende fabels de ronde. Timko Tandheelkunde heeft de meest 5 gehoorde misvattingen over het kindergebit voor u op een rij gezet.

FABEL #1:

Poetsen is pas nodig wanneer het melkgebit compleet is

Het is belangrijk dat tanden en kiezen vanaf het eerste puntje worden gepoetst. Tijdens de doorbraak is het glazuur nog niet op zijn hardst waardoor het nog mineralen kan opnemen uit speeksel en tandpasta. De fluoride uit tandpasta maakt de doorkomende tanden daardoor sterker.

 

FABEL #2:

 Gaatjes in het melkgebit hoeven niet gevuld te worden

Een gezond melkgebit is de basis van een goed volwassen gebit. Wanneer er in een melkgebit een gaatje ontstaat is het van groot belang dat de tand ‘schoon’ gemaakt wordt en een vulling krijgt. Dit voorkomt dat andere of nieuwe tanden aangetast kunnen worden en de cariës pijn gaat doen.

 

FABEL #3:

Elektrische tandenborstels zijn niet geschikt voor het melkgebit

Ook voor kinderen is tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel erg handig. Vaak is het ook een motivatie om te poetsen. Omdat poetsen met een elektrische tandenborstel anders is dan met een handtandenborstel is het belangrijk dat uw kind de techniek goed onder de knie krijgt. Elektrische tandenborstels zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en met de leukste figuren.

 

FABEL #4:

Vanaf 5 jaar kan een kind zelf poetsen

Hoewel het goed is om vanaf een jaar of 6 uw kind steeds vaker zelf te laten poetsen, blijft na-poetsen en controleren tot een jaar of 10 erg belangrijk. Vanaf een jaar of 10 hebben kinderen hun fijne motoriek goed ontwikkeld. Tot die tijd is het belangrijk dat u controleert of uw kind echt goed gepoetst heeft.

 

FABEL #5:

Als de ouders een slecht gebit hebben is de kans groot dat het kind het ook heeft

Gaatjes in het gebit worden in eerste instantie veroorzaakt door de dagelijkse verzorging en de eet- en drinkgewoontes. Het krijgen van gaatjes is niet erfelijk bepaald. Het is echter wel zo dat de voedsel- en verzorgingsgewoontes binnen een gezin vaak hetzelfde is. Het is dus logisch dat wanneer de verzorging minimaal is  het hele gezin hier last van heeft.

Wilt u meer weten over de verzorging van het (melk)gebit of heeft u specifieke vragen? Het team van Timko Tandheelkunde staat graag voor uw klaar. Neem contact met ons op of kom langs in onze praktijk in Eindhoven.

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ