Gewoontes die je beter kunt laten

 In Blogberichten

Iedereen heeft wel een aantal gewoontes, zowel goede als slechte. Ze zijn er in geslopen of overgenomen van je omgeving. Maar wist je dat de meest onschuldig lijkende gewoontes schadelijk kunnen zijn voor je gebit? We hebben de vijf belangrijkste voor je op een rij gezet.

1.      Tanden als handige opener

Wanneer je iets niet open krijgt komen je tanden en kiezen vaak van pas. Ze zijn ontzettend handig om een flesje dat net te strak dicht zit open te draaien, een zakje open te scheuren of een touwtje strakker te trekken. Door je tanden te gebruiken als gereedschap loop je echter de kans dat je tanden of kiezen barsten of scheuren.

2.      Bedenkelijk kauwen

Veel mensen kauwen, wanneer zij bijvoorbeeld geconcentreerd aan het werk zijn, gedachteloos op een pen of potlood. Het kauwen op harde items als deze kan er echter voor zorgen dat er een stukje van je tand of kies afsplintert of zelfs de hele tand afbreekt. Kies de volgende keer liever voor een suikervrij kauwgommetje.

3.      Keelsnoepjes

Om de pijn te verzachten zuigen veel mensen op keelsnoepjes tijdens de verkoudheid en bij keelklachten. Maar omdat vrijwel alle keelsnoepjes suiker als hoofdingrediënt hebben kunnen ze schadelijk zijn voor je tanden, zeker wanneer je er de hele dag op zuigt. Kies daarom de volgende keer wanneer je keelpijn hebt bij voorkeur voor een suikervrije keelpastille.

4.      Mondpiercings

Vooral onder de jongeren zijn tong-, lip- en wangpiercings hartstikke populair. Ondanks dat ze maar klein zijn kunnen ze ernstige schade aanrichten aan zowel je tanden als tandvlees. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk nestelen rondom de piercing wat een slechte adem en infecties kan veroorzaken. Bovendien zijn piercings vaak de oorzaak van geïrriteerd tandvlees en het slijten of breken van tanden en kiezen.

5.      Drinken

Hoewel vruchtensappen goed kunnen zijn voor je gezondheid kunnen ze ook slecht zijn voor uw gebit. Hetzelfde geldt voor fris- en sportdranken, deze bevatten veel suikers en zuren. Deze tasten het glazuur aan en kunnen tanderosie veroorzaken.

Omdat je nog heel wat jaren met je tanden en kiezen moet doen is het belangrijk om voorzichtig met ze te zijn. Heb jij vragen over je gebit? Vraag uw Timko tandarts om advies.

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ