Gezonde melktanden en –kiezen

 In Blogberichten

Een gezond melkgebit biedt de basis voor gezonde volwassentanden en -kiezen. Gezonde melktanden zorgen namelijk voor een goede inplanting van het volwassen gebit. Het is dus van groot belang om de tanden vanaf het begin goed te verzorgen. Met de tips van Timko zorgt u voor een gezond melkgebit.

Tandenpoetsen

Net als voor het volwassengebit geldt voor de melktanden: twee keer per dag poetsen. Wij adviseren u om dit een half uur na het ontbijt, en een halfuur voor het slapen te doen. Poets bij kinderen tot tien jaar nog minstens één keer per dag de tanden na om er zeker van te zijn dat alles goed schoon is.

Kindertandenborstel

Een grote tandenborstel is natuurlijk niet fijn wanneer het mondje nog maar klein is. Bovendien kan een grote tandenborstelkop niet altijd overal bij. Kies voor de allerkleinsten daarom voor een (elektrische) tandenborstel met een kleine borstelkop. Deze poetsen niet alleen beter maar zijn ook gemakkelijker vast te houden en voorzien van een leuk design.

De juiste tandpasta

Speciaal voor kinderen is er peuter- en kleutertandpasta ontwikkeld. Deze tandpasta bevat minder fluoride omdat kleine kinderen vaak nog veel tandpasta doorslikken. Teveel fluoride niet goed is voor uw kindje en kan buikkrampen en spierkrampen veroorzaken. Vanaf 5 jaar kan er tandpasta voor volwassenen gebruikt worden. Omdat de meeste kinderen niet zo van sterke smaken houden zijn er bovendien verschillende smaken tandpasta te koop. Van zachte pepermunt- tot  fruitsmaak, met deze tandpasta wordt poetsen niet vervelend.

Een gezond eetpatroon

Wat en hoe vaak kinderen eten heeft een grote invloed op de gezondheid van het melkgebit. Omdat het glazuur nog extra kwetsbaar is kunnen verkeerde voedingsgewoonten sneller slijtage veroorzaken waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Zorg er daarom voor dat uw kindje niet meer dan zeven keer per dag iets eet en wees matig met suikerhoudende voeding en zuren.

Bescherming

Voorkom beschadiging tijdens het sporten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Bescherm de tanden van uw kind tijdens het sporten met een bitje. Zo wordt beschadiging bij een klap of stoot sterk verminderen of zelfs voorkomen.

Bezoek de tandarts

Om er voor te zorgen dat het melkgebit gezond blijft en een goede basis vormt voor de volwassen tanden en kiezen is het belangrijk dat uw kindje minstens twee keer per jaar op controle komt bij de tandarts. Dat kan natuurlijk spannend zijn, maar gelukkig weten de tandartsen van Timko Tandheelkunde precies hoe ze het voor hun speciale gasten heel bijzonder kunnen maken. Maak vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ