Hoe effectief is whitening tandpasta?

 In Blogberichten
Er doen veel verschillende verhalen de ronde over whitening tandpasta. De een zegt dat er schurende componenten in zitten en daardoor slecht voor uw tanden. Ook zou u het glazuur ermee wegpoetsen. De fabrikanten van whitening tandpasta suggereren zelf dat het uw tanden een aantal tinten witter maakt. Zijn het loze marketingkreten of werkt whitening tandpasta echt?

Nee, whitening tandpasta maakt uw tanden niet witter. Wel maken whitening tandpasta’s uw tanden schoon; precies zoals ze horen te doen. Dat zegt Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan de ACTA. Toch kunnen whitening tandpasta’s ervoor zorgen dat uw tanden er optisch witter uitzien.

Glazuur slijt niet door whitening tandpasta

Whitening tandpasta zou ervoor zorgen dat uw glazuur slijt, maar het laagje glazuur is zo hard: dat slijt u niet weg met tandpasta. Daardoor kunt u met tandpasta de natuurlijke tandkleur niet veranderen. Wel zorgen bepaalde voedingsmiddelen zoals frisdrank, koffie of sigaretten voor oppervlaktevlekken op de tanden. Door regelmatig gebruik van kwalitatieve whitening tandpasta kunt u deze vlekken verminderen. Als de verkleuring dieper gaat, dan zijn de whitening tandpasta’s niet meer effectief.

Door te begrijpen welke actieve ingrediënten gebruikt worden bij het witter maken van uw tanden, helpen we u om te bepalen of whitening tandpasta geschikt voor u is.

Vlekken door drank of voedsel direct verwijderen

Whitening tandpasta is effectief in het verwijderen van oppervlaktevlekken. Vrijwel alle merken maken gebruik van slijtmiddelen – ook wel silica genoemd – in een hoeveelheid die niet schadelijk is voor het gebit. Door silica poetst u het vuil effectiever van uw tanden af en daardoor kunnen uw tanden er witter uitzien. Als u dagelijks vlekken op uw tanden heeft door het gebruik van koffie, geel makende dranken of andere eet- en drinkgewoontes, kan whitening tandpasta een verschil maken. In dat geval helpt de tandpasta de verkleuring te verwijderen voordat het een blijvend onderdeel van uw glimlach is geworden. Normaal gesproken ziet u bij regelmatig gebruik na twee tot zes weken effect.

Witte tanden door een optische illusie

Wilt u direct na de eerste behandeling resultaat zien? Dat is mogelijk met een tandpasta die gebruikmaakt van optische illusie. Ga op zoek naar een whitening tandpasta die de chemische stof blauwe covarine bevat. Deze stof vermindert de gele kleur op uw tanden en dit effect is direct zichtbaar na het poetsen. Het effect is wel sneller uitgewerkt dan de whitening tandpasta’s die werken met silica. Door een tandpasta te kiezen die beide stoffen combineert, heeft u op korte én lange termijn optisch wittere tanden.

Langdurig resultaat door whitening tandpasta

Voor een optimaal resultaat is het van belang om minimaal twee keer per dag met whitening tandpasta te poetsen. Het is belangrijk om te beseffen dat de resultaten van whitening tandpasta met silica pas na enkele weken zichtbaar zijn.

Een professioneel alternatief

De meest effectieve manier om uw tanden optisch witter te maken blijft een bleekbehandeling van de tandarts. Een tandarts gebruikt professionele bleekproducten die vaak een hogere concentratie van het actieve bleekbestanddeel bevatten. Daardoor ziet u ook veel meer en sneller resultaat als u uw tanden laat bleken bij de tandarts. Irritatie van het tandvlees zal ook veel minder snel optreden, omdat er een gel gebruikt wordt die het tandvlees beschermt. Bij Timko Tandheelkunde kunt u uw tanden op verschillende manieren laten bleken. Wilt u meer informatie over onze bleekmethoden? Bekijk onze pagina over tanden bleken of neem contact op:

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ