Maya’s en oude Egyptenaren gebruikten tandimplantaten

 In Blogberichten

Tegenwoordig vervangen we missende tanden met geavanceerde implantaten, maar duizenden jaren geleden gebruikten mensen al primitieve vormen van tandimplantaten. In de klassieke oudheid waren er meerdere beschavingen die dit op inventieve wijze deden. Zo kennen de implantaten die we vandaag de dag gebruiken een rijke geschiedenis.

Maya’s

Wist u bijvoorbeeld dat de Maya’s ontbrekende tanden al opvulden? Er zijn schedels gevonden waarbij missende tanden vervangen waren door schelpen. Ook de oude Egyptenaren herstelden hun gebit als er tanden misten, bijvoorbeeld met handgeslepen ivoor of tanden van andere mensen. Het oudste bewijs voor het gebruik van implantaten stamt uit China, waar mensen zo’n 4.000 jaar geleden stukjes bamboe gebruikten om het gebit te herstellen.

19e eeuw

Toch duurde het nog lang totdat implantaten op grote schaal toegepast werden. Vanaf het eind van de 19e eeuw begonnen tandartsen steeds vaker implantaten te plaatsen, en door het toenemende gebruik werden er ook steeds meer verschillende soorten bedacht. Zo kwamen er subperiostale implantaten, blad implantaten en de nu meest gebruikte implantaat op de markt: de wortelvormige implantaat.

Wortelvormige implantaat

In 1952 ontwikkelde de Zweedse orthopedisch chirurg Per-Ingvar Brånemark ‘per ongeluk’ de wortelvormige implantaat. De Zweed deed onderzoek naar de genezing van het bot en bracht daarvoor titanium schroeven aan in de pijpbeenderen van konijnen.

Nadat het onderzoek na enkele maanden was afgerond, bleek het bot dicht om de schroef heen gegroeid te zijn. Daardoor konden de schroeven nauwelijks nog verwijderd worden.

Brånemark bedacht al snel dat zulke schroeven in de kaak bevestigd konden worden om als basis voor een tandimplantaat te dienen. Doordat het bot om de schroef heen groeit, komt de implantaat als een echte tandwortel aan de kaak vast te zitten.

De wortelvormige implantaat groeide al snel uit tot de meest gebruikte tandimplantaat. De afgelopen decennia is deze verder doorontwikkeld. Tegenwoordig is het titaniumoppervlak extra verruwd, waardoor het bot zich nog beter vasthecht aan de implantaat.

Bij Timko Tandheelkunde zijn we gespecialiseerd in het zetten van tandimplantaten. Meer weten? Kijk dan op onze pagina over implantaten.

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ