Specialismen

Met een gezonde mond kunt u probleemloos eten en drinken. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Met een goede mondverzorging houdt u dat ook zo. Weet jij eigenlijk wat u moet doen om uw mond gezond te houden?

Weg met die tandplak

Voorkom gaatjes en ontstoken tandvlees. Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zitten nu eenmaal in uw mond. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in uw mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit.

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Doe de tandplaktest

Heeft u goed gepoetst? Is alle tandplak verdwenen? Check uw poetsprestaties met een plakverklikker. Het is een handig hulpmiddel om tandplak zichtbaar te maken. Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met uw tong over uw tanden en kiezen. Spoel daarna de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. Ziet u nog rode plekken op uw tanden? Dat is tandplak. Beter poetsen dus!

Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan.

Van uw tandarts

Nuttige tips voor mondverzorging

Tandenpoetsen, iedere dag twee keer

Tandenpoetsen vormt de basis voor een goede mondhygiëne. Het is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig. Poets daarom tweemaal per dag uw tanden zorgvuldig en niet te krachtig. Een goede poetsbeurt duurt twee minuten. Dus neem uw tijd!

Ook tussen uw tanden

Met een tandenborstel alleen kunt u de ruimten tussen uw tanden en kiezen niet altijd goed schoonmaken. Het maakt hierbij niet uit of u een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruikt. Met geen enkele tandenborstel komt u er goed tussen. Vraag aan uw tandarts of mondhygiënist welk hulpmiddel het beste bij u past en hoe u het moet gebruiken.

Gebruik een tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen uw tanden en kiezen past. Is de ruimte daarvoor te klein? Kies dan voor flossdraad. Heeft u juist veel ruimte tussen uw tanden en kiezen? Gebruik dan een rager.

Gebruik fluoridetandpasta

Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik dus een tandpasta met fluoride. Ga voor de spiegel staan, dan houdt u meer zicht op het poetsen.

Kies een goede tandenborstel

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel ten minste elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Effectief tandenpoetsen kan ook met behulp van een elektrische tandenborstel. Deze maakt de juiste poetsbeweging. Zo kunt u zich beter concentreren op het plaatsen van de borstelkop in uw mond. Ook hier geldt: een nieuwe opzetborstel verwijdert meer plak dan een borstel die aan vervanging toe is.

Eet of drink maximaal zeven keer per dag

In frisdrank, vruchten(sap), yoghurtdrank en wijn zitten behalve suikers ook zuren. Het zuur proeft u nauwelijks. De suiker overheerst de zure smaak. Zuren tasten uw tandglazuur aan. Daardoor slijt uw gebit. Deze vorm van slijtage heet tanderosie. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten u eet of drinkt. Hoe vaker u dat doet en hoe langer u zure producten in uw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop u eet of drinkt is van invloed. Kies daarom voor drie hoofdmaaltijden per dag en neem maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Uw gebit krijgt zo voldoende kans om zich te herstellen. Neem maximaal twee keer zuur fruit per dag en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit.

Gebruik geen zure producten één uur voor het tandenpoetsen

Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Dan slijt uw gebit dus nog sneller.

Suikervrije kauwgom beschermt uw gebit

Wist u dat speeksel uw gebit beschermt tegen tanderosie?

Speeksel neutraliseert namelijk de zuren uit voedsel en dranken. Als u kauwgom kauwt, activeert u de productie van speeksel. Kies voor een suikervrije kauwgom. Xylitol is een natuurlijke zoetstof. Xylifresh kauwgom met 100% xylitol wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis.

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag van 09.00 tot 17.30uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ