Algehele extractie

Er zijn verschillende redenen waarom uw tandarts een behandelplan opstelt om tanden en kiezen te verwijderen. Dit kan vanwege onherstelbare cariës, onherstelbare zenuwkanaalproblemen of onherstelbare los zittende tanden of kiezen door parodontitis.

Tegenwoordig worden de tanden en kiezen vaak zo lang mogelijk behouden en wordt er minder snel besloten om een tand of kies te verwijderen. Dit mede dankzij de mogelijkheden die er bestaan. Maar het kan ook voorkomen dat er gezamenlijk wordt besloten dat het redden van de tanden en kiezen geen langdurige oplossing zal bieden en daarom gekozen wordt voor een extractie.

[wpseo_breadcrumb]

Extractie van kies of tand

Voordat u en uw tandarts besluiten om een tand en/of kies te verwijderen, worden er een aantal onderwerpen vooraf met u worden besproken. Onder andere uw algemene medische gezondheid. Het kan zijn dat u voor andere aandoeningen in behandeling bent en/of medicijnen slikt, die misschien niet samengaan met de geplande behandeling.

En moet er in sommige gevallen overleg plaatsvinden tussen uw behandelend arts van Timko en de behandelend arts elders. Het is daarom noodzakelijk om Timko ten alle tijde duidelijk inzicht te geven over uw medische gezondheid. Ook indien u geen vastgestelde aandoeningen heeft, maar wel lichamelijke klachten heeft.

Alcohol en bloedverdunnende medicatie

Het nuttigen van alcohol werkt bloed verdunnend, dat het nadelige gevolg met zich mee brengt dat wonden niet goed kunnen stoppen met bloeden en een levensbedreigende situatie kan veroorzaken. Daarom mag er door u twee dagen voor de behandeling geen alcohol worden genuttigd. Indien u bloed verdunnende middelen neemt wordt in overleg met de trombosedienst, cardioloog of huisarts afgestemd of er een tijdelijke wijziging in uw medicatiegebruik moet plaatsvinden.

Verdoving en behandeling

De behandeling wordt gestart met lokale verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt kan de ingreep beginnen. Tanden en kiezen zitten met vezels vast aan het kaakbot. De arts zal met behulp van verschillende instrumenten door het heen en weer bewegen van de tand of kies de vezels scheuren. Dat kan een onaangenaam scheurend geluid en gevoel geven. En zal de tand of kies vrijkomen.

Het kan voorkomen dat de ingreep gecompliceerd is, mede door de groei en/of de ligging van de wortels. Door middel van een incisie en/of een boor kan de kies of tand worden verwijderd. Wanneer de tand of kies is verwijderd wordt de wond nog schoongemaakt en kan deze eventueel worden gehecht. Dit is afhankelijk van de grootte van de wond, welke tand of kies is verwijderd en de mate van de bloeding.

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Instructies voor na de behandeling:

Na het verwijderen van een tand of kies is het belangrijk om nabloedingen te voorkomen. Onderstaande instructies helpen hierbij.

 • Zolang de verdoving werkt kan eten en drinken lastig zijn en wordt het afgeraden
 • Het eerste 1,5 uur de buitenzijde van de wang/kaak koelen.
 • Dit afwisselend van 15 minuten koelen, 15 minuten niet koelen.
 • De eerste dag de mond niet spoelen om het bloedstolsel de kans te geven te hechten. Zo voorkomt u dat u het bloedstolsel verwijdert en dat de wond weer gaat bloeden.
 • Na 24 uur de wond schoon houden door met de te voorgeschreven mondspoelmiddel te spoelen.
 • De eerste 3 dagen lichamelijke inspanningen mijden, om nabloedingen te voorkomen.
 • Indien u normaal bloed verdunnende middelen slikt, deze op aangeven van uw tandarts in afstemming met uw trombosedienst, cardioloog of huisarts weer hervatten.
 • De eerste week na de ingreep niet roken, geen alcohol of cafeïne nuttigen. Geen gebruik maken van de sauna of solarium.
 • Indien u antibiotica en pijnstillers heeft voorgeschreven gekregen, dient u deze in te nemen zoals is voorgeschreven.
 • U kan een bloeduitstorting in het gezicht krijgen. Dit kan geen kwaad en trekt binnen enkele dagen weg.
 • Indien u een prothese krijgt, mag u deze in de eerste week niet gebruiken met eten, maar u mag hem wel dragen. Dit om bloedingen te voorkomen en het genezingsproces niet te belemmeren.

Nabloeding na extractie

Indien de mond vol loopt met bloed of gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond ontstaan, dan is er sprake van een nabloeding. U dient direct contact op te nemen met Timko via 040-2364711 (of de nooddienst: 0900-5437745).

Openingstijden

Maandag – Donderdag: 9.00 – 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ