Informatie implantaten

U komt in aanmerking voor de behandeling. U wordt door Timko uitgenodigd voor een informatief gesprek. Hierin worden de verschillende onderwerpen besproken met betrekking op de behandeling. Wij adviseren om een persoon die dicht bij u staat, u te vergezellen tijdens dit gesprek. 2 Personen horen meer dan 1.

[wpseo_breadcrumb]

Het informatieve gesprek

Uw medische gezondheid wordt besproken. Het kan zijn dat u voor andere aandoeningen in behandeling bent en/of medicijnen slikt, die misschien niet samengaan met de geplande behandeling. En moet er in sommige gevallen overleg plaatsvinden tussen uw behandelend arts van Timko en de behandelend arts elders. Ons verzoek om Timko ten alle tijde duidelijk inzicht te geven over uw medische gezondheid. Ook indien u geen vastgestelde aandoeningen heeft, maar wel lichamelijke klachten heeft.

Uw medicatie voor de behandeling wordt besproken; antibiotica, pijnstiller en/of rustgevend middel die u eventueel voor en na de behandeling moet slikken. Uw arts schrijft een recept voor. Het is verstandig om voor de behandeling uw medicatie bij uw apotheek op te halen.

Indien u alcoholische dranken drinkt en rookt vragen wij u in het belang voor u zelf hier een week voor de behandeling mee te stoppen. Dit om eventuele nabloedingen en infecties te voorkomen.

Toelichting op de anesthesie en behandeling wordt besproken en indien u vragen heeft kunt u deze stellen. Bereid u zelf dus ook goed voor op dit gesprek.

 

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

De behandeling: Procedure

De behandeling is ingepland en Timko is voorbereid op de ingreep voor het plaatsen van de implantaten.

U wordt in de behandelkamer voor verdoofd met lokale anesthesie. Na een 20 minuten wordt u begeleidt naar de operatiekamer. Uw gezicht wordt steriel afgedekt.

De ingreep neemt afhankelijk van de hoeveelheid implantaten gemiddeld een 1,5-2 uur in beslag.

In grove lijn ziet de behandeling er als volgt uit. Het tandvlees wordt door een kleine incisie open geklapt. Waardoor het kaakbot vrij komt te liggen. Het kaakbot word vervolgens egaal gemaakt. En de arts zal vervolgens een gaatje boren in het kaakbot. De implantaat wordt daarna in het kaakbot geschroefd. En het tandvlees wordt weer dicht gehecht. Op dit moment is het implantaat dus niet zichtbaar.

Na de behandeling wordt er nog 1 röntgenfoto gemaakt om te beoordelen of de implantaat juist is geplaatst.

U mag direct na de ingreep weer naar huis. Timko adviseert om niet alleen zelfstandig naar huis te gaan.

De volgende dag komt u terug voor de wondcontrole en indien u een prothese heeft wordt de bestaande prothese aangepast.

De behandeling: Risico’s

Iedere behandeling brengt risico’s met zich mee. Graag willen wij u bewust maken van de mogelijke risico’s die zich bij een implantaatbehandeling kunnen voordoen.

Na de ingreep van het plaatsen van het implantaat kan er een nabloeding optreden (o.a. vooral bij patiënten die bloed verdunnende middelen gebruiken). Indien de wond tot 2 uur na de ingreep blijft bloeden moet u gezien worden door een arts.

Na de ingreep van het plaatsen van het implantaat kunnen er bloeduitstortingen, zwellingen en pijn ontstaan in het gezicht en onder de kin.

Er kan zich een wondgenezingsstoornis voordoen.

Er kan een infectie ontstaan.

Tijdens de ingreep kunnen de zenuwen gekwetst(beschadigd) worden met blijvende schade in een vorm van een gevoelsstoornis.

Een implantaat dat geplaatst wordt, kan men ook na verloop van tijd verliezen (vooral bij patiënten die roken). Dit kan gebeuren wanneer een implantaat onvoldoende ingroeit in het bot. De inhelingsfase duurt 3 tot 6 maanden na plaatsing.

Indien u niet op jaarlijkse controles verschijnt kunnen problemen niet vroegtijdig worden gesignaleerd. Een vroege diagnose is cruciaal voor het behoud van uw implantaten.

De behandeling

Instructies na de ingreep

Na de ingreep is het van belang om de kaak waar de implantaat is geplaatst te koelen voor ongeveer 30 minuten. Dit om zwelling tegen te gaan. Ondanks het koelen kan er toch een zwelling blijven tot 5 dagen na de ingreep. Ook kan het voorkomen dat u bloeduitstortingen krijgt in het gezicht. Deze verdwijnen vanzelf na ongeveer een week.

Niet uitgebreid spoelen de eerste 48 uur. Zo voorkomt u dat u het bloedstolsel verwijdert en dat de wond weer gaat bloeden. Blijft de wond bloeden tot 2 uur na de ingreep dan heeft u een

nabloeding en moet u dringend terug komen naar de praktijk. Zijn wij niet meer bereikbaar dan moet u de nooddienst benaderen en melden dat het om een nabloeding gaat.

Geen lichamelijke inspanningen verrichten de eerste 5 dagen. Indien er antibiotica is voorgeschreven, de gehele kuur afmaken. Als u normaal bloedverdunners gebruikt, mag u de dag na de ingreep weer starten, tenzij uw arts/specialist het anders voorschrijft.

De eerste 3 dagen niet te koud, te warm of scherp voedsel of drinken innemen. Zacht voedsel is een aanrader. Na twee weken kunt u vast voedsel langzaam opbouwen.

Afhankelijk van de omvang van de behandeling zal uw behandelend arts u instrueren of u de prothese direct mag gebruiken of voor een korte periode van het gebruik moet afzien.

Het tandvlees waar de implantaat(en) is geplaatst moet u na 3 dagen voorzichtig met een zachte borstel poetsen.

2 Weken na de ingreep moet u terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen.

Indien u rookt of alcoholische dranken nuttigt moet u stoppen tot na een week na de ingreep.

Het verloop

Onder bepaalde omstandigheden kan de behandeltijd korter of langer zijn.

3-6 maanden na plaatsing van de implantaten worden de implantaten vrijgelegd. Deze tijd is nodig om het kaakbot de kans te geven dat deze om het implantaat vastgroeit. Het vrijleggen van de implantaten houdt in dat er een incisie wordt gemaakt in het tandvlees onder lokale verdoving . En de eerste stap van de opbouw zal worden gemaakt.

Indien het gaat om een stegconstructie (verbinding tussen 2 of meer implantaten) met een prothese neemt het gemiddeld 2 maanden in beslag om deze op maat gemaakte constructie te vervaardigen. Hiervoor wordt u meerdere malen opgeroepen om afdrukken te nemen en wasopstellingen te komen passen. Tijdens deze periode wordt uw oude bestaande prothese tijdelijk aangepast.

Indien het gaat om een kroon of brug dan zal na het vrijleggen van de implantaten een tijdelijke noodvoorziening worden gemaakt, totdat de definitieve kroon of brug vervaardigd is na het nemen van afdrukken.

Bent u er op voorbereid dat het een lang traject kan zijn van begin tot eind. Iedereen persoon is uniek en er moet met precisie worden gewerkt. Dit kost onder andere; tijd.

Nazorg

Goede dagelijkse verzorging is een belangrijke voorwaarde om de implantaten en de voorziening in goede conditie te houden.

Bij een prothetische voorziening moet u minimaal 2x per dag uw tandvlees en stegconstructie poetsen met een zachte borstel en tandpasta zonder fluoride. Rondom de implantaat inclusief het tandvlees moet u met een raggertje borstelen. De prothese kunt u met groene zeep schoonmaken. En 1x in de week in een bakje met half om half water en azijn een nachtje laten weken om aanslag te verhelpen.

Bij een kroon of een brug op een implantaat moet u met een speciale flosdraad en een raggertje het tandvlees en het implantaat schoonmaken.

U zult 1x per jaar op controle moeten blijven komen. Het tandvlees, de implantaat en de eventuele constructie wordt beoordeeld. En daar waar nodig is wordt het behandeld/schoon gemaakt. Het implantaat kan alleen worden beoordeeld door het maken van een röntgenfoto.

Ondanks dat u nu implantaten heeft, heeft uw tandvlees verzorging nodig. En indien u een prothese heeft nog altijd onderhoud nodig in verband met slijtage of veranderingen van uw kaak.

Bij een goede mondhygiëne en regelmatige controle kunnen de implantaten jarenlang meegaan. Alleen samen met u kunnen wij de optimale conditie behouden van uw implantaten.

Openingstijden

Maandag – Donderdag: 9.00 – 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ