Wortelpuntbehandeling

Een wortelpuntbehandeling – ook wel apexresectie of wortelpuntresectie genoemd – wordt uitgevoerd wanneer er na een wortelkanaalbehandeling een ontsteking aan de wortelpunt is ontstaan doordat de tandarts niet het hele zenuwkanaal schoon heeft kunnen maken. Ook komt het voor dat de wortelpunt na een wortelkanaalbehandeling niet optimaal geneest, waardoor deze gaat ontsteken. Om u te verlossen van de pijn wordt het kleine ontstoken puntje onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd door onze kaakchirurg.

[wpseo_breadcrumb]

Waarom een wortelpuntresectie?

Wanneer de zenuw in een tand of kies doodgaat, veroorzaken de afvalproducten ervan in het omliggende kaakbot een ontsteking. Daarom moet het kanaal in de tand of kies waarin de zenuw liep schoongemaakt worden en afgesloten met een vulling tot in de wortelpunt. Dit doet de tandarts door middel van een wortelkanaalbehandeling (endo).

Het kan echter voorkomen dat er een ontsteking ontstaat in het kaakbot. In dat geval moet de ontsteking in het kaakbot chirurgisch schoongemaakt worden door de wortel te reinigen en de wortelpunt af te sluiten met een vulling.

Een ontsteking in het bot merk je vaak door pijn. Soms ontstaat na enige tijd zwelling van het tandvlees naast de tand of kies. Nog later kan er een bult op de zwelling ontstaan die openspringt waaruit af en toe pus loopt. Indien er nog geen endo is gedaan, moet dit eerst gebeuren. Of deze wordt gelijktijdig uitgevoerd met de wortelpuntsectie. De wortelkanaalbehandeling kan herhaald worden of er wordt besloten om een wortelpuntbehandeling uit te voeren.

Hoe werkt een wortelpuntbehandeling?

Tijdens de apexresectie wordt het ontstoken puntje chirurgisch verwijderd onder plaatselijke verdoving. Wij leggen de behandeling stap voor stap uit, zodat u zich kunt voorbereiden op de behandeling.

  1. Wanneer door de kaakchirurg is vastgesteld dat een wortelpuntbehandeling nodig is, wordt u plaatselijk verdoofd. Hierdoor heeft u geen pijn tijdens de behandeling.
  2. Vervolgens wordt er een klein sneetje in het tandvlees gemaakt, waarna er met een klein boortje een gaatje geboord wordt door het bot naar de ontstoken wortelpunt.
  3. Door middel van kleine vijltjes verwijdert de kaakchirurg het ontstekingsweefsel en de ontstoken wortelpunt.
  4. Om te voorkomen dat het kaakbot opnieuw gaat ontsteken, wordt er een vulling van onderaf in het wortelkanaal aangebracht om de wortel dicht te maken.
  5. Het tandvlees wordt gehecht, waarna de behandelend kaakchirurg een röntgenfoto maakt ter controle. U wordt de volgende dag terug verwacht in de tandartspraktijk om de genezing te controleren.

Na de behandeling

Na de behandeling kan uw wang pijnlijk aanvoelen en gezwollen zijn. Deze klachten nemen echter enkele dagen na de behandeling geleidelijk af. Om het herstel van de tand of kies te bevorderen, hebben wij een aantal tips:

Koel de wang na de behandeling dertig minuten lang. Ondanks het koelen zal er een zwelling ontstaan. Op de tweede dag is uw wang het dikste.

Spoel de eerste dag na de behandeling uw mond niet, zodat de wond kan genezen. U mag wel (voorzichtig) tandenpoetsen en drinken.

Verricht de eerste dagen na de wortelpuntbehandeling geen lichamelijke inspanningen.

Uit onderzoek is gebleken dat stoppen met roken de wondgenezing bevordert. Wij raden u daarom aan om twee weken voor tot twee weken na de behandeling niet te roken.

Zolang u klachten ervaart, dient u warm en hard voedsel te vermijden.

Risico’s en complicaties

Net als bij iedere andere tandheelkundige behandeling is de kans op een complicatie altijd aanwezig. Zo kan het voorkomen dat de ontsteking terugkomt. Wij raden daarom aan om bij de tandarts te informeren of een wortelpuntbehandeling het gewenste resultaat oplevert. Indien de ontsteking na de behandeling terugkomt, wordt aanbevolen om de tand of kies te verwijderen.

Om ervoor te zorgen dat wij direct kunnen ingrijpen bij eventuele complicaties zoals een nabloeding hebben wij een noodnummer waar wij 24 uur per dag en 7 dagen in de week op bereikbaar zijn. Binnen de openingstijden van Timko Tandheelkunde zijn wij bereikbaar op 040 236 4711 en buiten openingstijden op 0900 543 7745.

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Veelgestelde vragen

Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid de behandeling in gaat, hebben wij de meest gestelde vragen over een wortelpuntbehandeling voor u op een rij gezet. Indien uw vraag er niet tussenstaat, kunt u contact opnemen met de tandartspraktijk door te bellen naar 040 236 4711 of door te mailen naar info@timko-tandheelkunde.nl.

Zijn er andere behandelmogelijkheden?

Wanneer de tandarts het vermoeden heeft dat de ontsteking na een wortelpuntbehandeling terugkomt, wordt aanbevolen om de tand of kies te trekken. Om te voorkomen dat er een gat ontstaat in uw mond kan de tand of kies vervangen worden met een kroon of brug.

Hoelang duurt een wortelpuntbehandeling?

De behandeling duurt – indien er voorafgaand aan de apexresectie een goede wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd – ongeveer één uur.

Doet de behandeling pijn?

Voorafgaand aan de behandeling wordt u plaatselijk verdoofd, waardoor de behandeling als pijnloos wordt ervaren.

Hoelang ervaar ik napijn van de wortelpuntbehandeling?

Het kan een paar dagen tot een week duren voordat de wond is genezen. Na ongeveer twee tot vier uur zult u merken dat de verdoving uitgewerkt raakt. Om napijn te voorkomen, kunt u een uur na de behandeling twee paracetamol van 500 milligram innemen.

Wat kost een wortelpuntbehandeling?

De tandartstarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Op onze tarievenpagina vindt u de tarieven die geldend zijn voor een apexresectiebehandeling.

Openingstijden

Maandag – Donderdag: 9.00 – 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ