Mondhygiëne behandeling door tandarts of mondhygiënist

Voor een goede mondhygiëne en om mondproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat u minimaal één keer per jaar een tandarts bezoekt. Bij Timko Tandheelkunde voert de tandarts de behandelingen op gebied van mondhygiëne uit. Hierdoor heeft u geen dubbele afspraak nodig en bent u alsnog verzekerd van een optimaal resultaat. Maak een afspraak in onze moderne praktijk.

Een goede mondhygiëne

Het is belangrijk om mondproblemen te voorkomen. Wanneer u last heeft van aandoeningen aan uw gebit of tandvlees behandelen we deze. Hierbij kunt u denken aan ontstoken tandvlees, gevoelige tanden, een slechte adem of tandsteen. Afhankelijk van uw mondconditie stelt de tandarts een behandelplan op om mondproblemen te voorkomen of te verhelpen.

In de meeste gevallen komt bepaalt de tandarts of het nodig is om langs te komen voor extra behandelingen op gebied van mondhygiëne. Wij raden u aan om een afspraak bij de tandarts te maken wanneer u last heeft van de volgende mondproblemen:

 • Bloedend of ontstoken tandvlees
 • Tandsteen of aanslag op uw tanden
 • Hoge gevoeligheid voor gaatjes
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Gevoelige tandhalzen
 • Loszittende tanden of kiezen

De tandarts zal vervolgens met u bespreken welke behandelingen er nodig zijn om de problemen op te lossen.

Recensies

Recensies

 • ‘Ik ben meerdere malen door tandarts Sultan behandeld en ben hier ontzettend tevreden over. De tandarts en assistenten zijn zeer professioneel en hebben me erg op mijn gemak gesteld.’

  A. Kraft
 • ‘Ik ben zeer tevreden. De tandarts is zeer deskundig en meedenkend en je kunt direct door naar eventuele andere specialisten. Ze nemen de tijd om je te helpen en geven uitgebreid advies over een goede mondhygiëne.’

  Anoniem 
 • ‘Je wordt altijd goed en vriendelijk geholpen. De tandarts is altijd keurig op tijd en weet goed om te gaan met angsten. Tevens leggen ze van tevoren duidelijk uit wat ze gaan doen.’

  Guido Aalbers

Tarieven

De kosten van de mondhygiënist zijn afhankelijk van de behandeling. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de tarieven van de verschillende behandelingen. De prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

PREVENTIEVE MONDZORG

PRIJS

M01

Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten

€ 12,85

M02

Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten

€ 12,85

M03

Gebitsreiniging, per vijf minuten

€ 12,85

M05

Bijslijpen en/of behandelen melkelement

€ 25,79

M10 / M20

Fluoridebehandeling vanaf

€ 22,10

TANDVLEESBEHANDELINGEN

PRIJS

T11

Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus

€ 151,88

T21

Grondig reinigen wortel, complex

€ 30,95

T22

Grondig reinigen wortel, standaard

€ 22,92

T41 / T42 / T44

Consult nazorg tandvleesbehandeling (vanaf)

€ 58,02

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een behandeling bij de mondhygiënist en tandarts wordt tot uw 18e levensjaar vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, is het afhankelijk van uw zorgverzekering of de behandeling vergoed wordt. Wij raden u aan om van tevoren te informeren bij uw zorgverzekeraar, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Zorg voor een goede mondhygiëne

Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Om ervoor te zorgen dat u uw tanden goed poetst, hebben wij een aantal tips.

Verwijder tandplak

Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan.

Gebruik een tandplakverklikker voor een optimaal resultaat

Tandplak is vaak lichtgeel van kleur en daarom niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. De rode plekken op de tanden geven aan waar nog tandplak zit. Na enige tijd verdwijnt de kleurstof vanzelf.

Kies voor een zachte borstelkop

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel ten minste elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Met een elektrische tandenborstel kunt u tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Zo kunt u zich beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in uw mond.

De perfecte poetsmethode

Er bestaan verschillende poetsmethoden. Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Als u de borstel aan het eind van het handvat tussen uw duim en de toppen van uw vingers vasthoudt, oefent u voldoende druk uit.

Houd tevens een vaste poetsvolgorde aan. Poets de tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag twee minuten.

Reinig ook de ruimtes tussen de tanden

Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Kies de hulpmiddelen in overleg met uw tandarts of mondhygiënist.

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing van de tandarts nodig voor de mondhygiënist?

Nee, voor een behandeling bij de mondhygiënist heeft u geen verwijzing van uw tandarts nodig.

Wat kan ik verwachten van het eerste consult?

Tijdens het eerste consult brengen we uw mondhygiëne en de conditie van uw tandvlees in kaart. Vervolgens verwijderen wij tandplak en tandsteen, waarna we de mogelijkheden voor vervolgbehandelingen met u bespreken. Tevens maken we een begroting van de kosten.

Ik ben bang voor een behandeling bij de mondhygiënist. Hebben jullie ervaringen met angstige patiënten?

Wij hebben ervaring met patiënten die bang zijn voor de tandarts. Geef dit van tevoren aan, zodat wij er tijdens de behandeling rekening mee kunnen houden. Wij leggen alles stap voor stap uit en nemen uitgebreid de tijd voor uw behandeling.

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag van 09.00 tot 17.30uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ