Gebitsprothese

Indien bij u één, meerdere of alle tanden en kiezen ontbreken heeft dit nadelige gevolgen voor de functie van het bijten en kauwen en eventueel het esthetisch/cosmetisch aanzicht. Een prothese (kunstgebit) kan dit probleem verhelpen. Wanneer het om een paar tanden of kiezen ontbreekt dan gaat het om een partiële prothese. Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen in een kaak dan gaat het om een volledige prothese.

Kom langs bij onze tandarts en prothese specialist voor een consult. Er wordt een behandelplan opgesteld op basis van de status van uw gebit.

Ga direct naar:

[wpseo_breadcrumb]

Noodprothese

Wanneer alle tanden en kiezen worden verwijderd uit de kaak dan wordt er in eerste instantie direct een tijdelijke volledige prothese (noodprothese) geplaatst. Na 4-6 maanden wordt er een gehele nieuwe volledige prothese gemaakt en geplaatst. Dit komt doordat wanneer alle tanden en kiezen worden getrokken, het kaakbot de belasting van de natuurlijke wortels verliest. Doordat het kaakbot deze belasting verliest, en het kaakbot met gaten achterblijft (verwijderde wortels), zal het kaakbot in de loop der tijd slinken.

De noodprothese wordt gemaakt door middel van een afdruk van de kaken wanneer u nog tanden en kiezen heeft. Op het moment dat de noodprothese bij u wordt geplaatst sluit deze goed aan op uw kaakbot. Maar doordat het kaakbot gaat slinken en een andere vorm gaat aannemen (doordat de wortels zijn verwijderd) en het maken van uw noodprothese een momentopname met een afdruk is geweest, zult u merken dat u meerdere malen terug moet komen bij uw tandarts zodat hij deze kan opvullen en kan bijslijpen. Let op, ieder persoon is uniek, bij de ene slinkt het kaakbot harder dan bij de ander.

Partiële prothese

Het voordeel van een partiële prothese is dat het de desbetreffende ontbrekende tanden en/of kiezen kan vervangen en de overgebleven eigen tanden en kiezen beschermd. De partiële prothese zorgt ervoor dat de overgebleven eigen tanden en/of kiezen niet gaan verschuiven of scheef gaan groeien. Het zorgt er dus voor dat de eigen tanden en/of kiezen op zijn plek blijven staan. De partiële prothese wordt gemaakt doordat uw tandarts afdrukken zal maken van uw kaken. De tandarts bespreekt met u de vorm en kleur tanden. De afdrukken worden naar een tandtechnieker gebracht. De tandtechnieker zal een wasopstelling (proef opstelling) maken van de partiële prothese. U komt weer terug naar uw tandarts en zal deze wasopstelling passen. Het kan zijn dat uw tandarts nog correcties wil doorvoeren. Na eventuele correcties zal de tandtechnieker de definitieve volledige prothese gereed maken. U komt terug bij uw tandarts om de partiële prothese te plaatsen.

Definitieve volledige prothese

Zodra het kaakbot een redelijk stabiele (kaakbot zal nooit geheel stabiel zijn) vorm heeft aangenomen dan kan er een definitieve volledige prothese worden aangemeten. Ook hier worden weer afdrukken genomen bij u in de mond van uw kaak. De tandarts bespreekt met u de vorm en kleur tanden. De afdrukken worden naar een tandtechnieker gebracht. De tandtechnieker zal een wasopstelling (proef opstelling) maken van de definitieve volledige prothese. U komt weer terug naar uw tandarts en zal deze wasopstelling passen. Het kan zijn dat uw tandarts nog correcties wil doorvoeren. Na eventuele correcties zal de tandtechnieker de definitieve volledige prothese gereed maken. U komt terug bij uw tandarts op de definitieve volledige prothese te plaatsen.

Nacontrole

Na het plaatsen van welke soort prothese dan ook, zal u na ongeveer 1-2 weken terug moeten komen. Uw tandarts bespreekt met u het gebruik en controleert de prothese. En past de prothese daar waar nodig is eventueel aan. Wanneer u voor het eerst een nieuwe prothese draagt is de kans groot dat u gevoelige en pijnlijke plekjes op het tandvlees krijgt. Uw tandvlees moet aan de prothese wennen. De tandarts kan de prothese op bepaalde plekken wegslijpen zodat de druk op uw tandvlees minder wordt en de pijnlijke plekjes verdwijnen.

Nazorg

Het schoonmaken van uw prothese is een dagelijkse bezigheid. Uw prothese kunt u reinigen met water en zeep of speciale reinigingsmiddelen. U kunt beter geen tandpasta gebruiken, dit is te schurend voor uw prothese. Spoel de prothese altijd met alleen water na. U doet er verstandig aan om de prothese in een kunststof bakje schoon te maken. Als u hem laat vallen is de kans kleiner dat de prothese beschadigt. Nu dat u geen eigen tanden in de mond meer heeft wil niet zeggen dat u uw mond niet meer hoeft te poetsen. Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel.

Past uw prothese niet meer na verloop van tijd? Uw tandarts kan uw prothese weer passend maken. Indien uw kaakbot is geslonken kan de prothese worden opgevuld (rebaising).

Wist u dat;

  • een partiële prothese wordt vergoedt vanuit uw aanvullende verzekering
  • een noodprothese wordt vergoedt vanuit uw basisverzekering (75% vergoeding, exclusief eigen risico/bijdrage)
  • een definitieve volledige prothese vanuit uw basisverzekering (75% vergoeding, exclusief eigen risico/bijdrage)
  • u recht heeft op 2 maanden nazorg bij uw tandarts na plaatsing van prothese
  • een rebaising voor een volledige prothese wordt vergoedt uit uw basisverzekering (100% vergoeding, exclusief eigen risico/bijdrage)
  • U na 5 jaar recht heeft op een nieuwe volledige prothese (75% vergoeding, exclusief eigen risico/bijdrage)

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Openingstijden

Maandag – Donderdag: 9.00 – 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ