Tandvleesbehandelingen

Tandvleesbehandelingen hebben als doel om problemen met uw tandvlees te voorkomen en op te lossen. Ontstoken tandvlees kan vervelende gevolgen hebben, zoals beschadigde of zelfs uitvallende tanden. Om gebitsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om uw tandvlees regelmatig te laten controleren door de tandarts. Maak bij pijnlijk of bloedend tandvlees een afspraak bij de tandarts voor een tandvleesbehandeling.

Geen wachtlijst

Jarenlange specialistische ervaring

Nieuwste technologieën en apparatuur

Ga direct naar:

[wpseo_breadcrumb]

Zo herkent u tandvleesproblemen

Om tandvleesproblemen te voorkomen, hebben wij een checklist met symptomen opgesteld.

  • Het tandvlees is rood van kleur (gezond tandvlees is roze)
  • Tijdens het tandenpoetsen bloedt het tandvlees
  • U heeft tand- en kiespijn
  • Het tandvlees is opgezwollen
  • Uw lymfeklieren en/of kaak zijn opgezwollen
  • U heeft een slechte adem

Herkent u een van bovenstaande verschijnselen? Maak een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist om uw tandvlees te laten behandelen.

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

DPSI-score: een cijfer voor uw tandvlees

Om uw mondgezondheid en de status van het tandvlees in kaart te brengen, werken wij met een Dutch Periodontal Screening Index score. Deze score wordt gemeten aan de hand van de diepte van de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen in millimeters. Deze ruimtes worden ook wel pockets genoemd.

DPSI-Score

Omschrijving

0

Het tandvlees is gezond: het is roze van kleur, bloedt niet en ligt strak om de tandhals heen.

1

Bij het meten bloedt het tandvlees licht, waaruit geconcludeerd kan worden dat het tandvlees licht ontstoken is.

2

Naast gingivitis (ontstoken tandvlees) is er ook tandsteen aanwezig.

3-

De ontsteking in het tandvlees bevindt zich ook in het kaakbot, waardoor er beginnende parodontitis is.

3+

In dit stadium is er sprake van vergevorderde parodontitis. Door de ontsteking is er botafbraak en liggen tandwortels deels bloot.

4

De tandvleesontsteking breidt zich uit tot de wortelpunt. Door het botverlies dat in voorgaande stadia plaatsvond, kunnen tanden en kiezen uitvallen.

Aan de hand van uw DPSI-score maakt de mondhygiënist of tandarts een behandelplan op maat. Onderstaand vindt u de tandvleesbehandelingen die veelal voortvloeien uit bovenstaande test.

DPSI-Score

Aanbevolen tandvleesbehandeling

0

U heeft een goede mondhygiëne en uw tandvlees is in goede conditie. Ga zo door!

1
2

Extra mondhygiëne is noodzakelijk om uw tandvlees gezond te houden. Hierbij kunt u denken aan het reinigen van het gebit en het verwijderen van tandsteen en tandplak. Tevens ontvangt u advies van de preventie-assistent of mondhygiënist voor een optimale mondhygiëne.

3-
3+
4

De tandvleesontsteking zit in de gevarenzone. Laat uw parodontitis zo snel mogelijk behandelen door de tandarts om botontstekingen die leiden tot uitval van de tanden en kiezen te voorkomen.

Hoe ontstaan tandvleesproblemen?

Tandvleesproblemen ontstaan door een slechte mondhygiëne en de aanwezigheid van tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën die zich gedurende de dag verzamelen op uw tanden en kiezen. Om deze aanslag tegen te gaan, dient u uw gebit twee keer per dag te poetsen, flossen en stoken. Indien u dit niet goed bijhoudt, verkalkt de tandplak waardoor er tandsteen ontstaat. De bacteriën die zich op tandsteen ophopen, irriteren het tandvlees waardoor het ontstoken raakt.

Gingivitis

Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Gingivitis is een lichte ontsteking en in een vroeg stadium goed te behandelen door de tandarts of mondhygiënist. Indien u gingivitis niet op tijd laat behandelen, breidt de ontsteking zich uit en ontstaat er parodontitis.

Parodontitis

Bij parodontitis worden de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen steeds dieper. Doordat deze pockets steeds groter worden, kan er tandplak en tandsteen ontstaan in deze ruimte waardoor de bacteriën zich kunnen uitbreiden tot het kaakbot. Indien de ontsteking het kaakbot heeft bereikt, is de kans groot dat het bot afbreekt en dat tanden en kiezen uitvallen.

Openingstijden

Maandag – Donderdag: 9.00 – 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ