Meer ervaringen op Klantervaringen.nl

Microbiologisch DNA onderzoek

Uw behandelaar heeft besloten om een microbiologisch DNA onderzoek uit te voeren. Met behulp van dit onderzoek kan de microbiologische situatie van de ruimte rondom uw tanden bepaald worden. Aan de hand van deze informatie kan uw behandelaar tot een optimale behandelstrategie komen. Het uiteindelijke doel is om het microbiële evenwicht in uw mond te herstellen met als gevolg een afname van uw klachten en een gezond microbieel evenwicht.
Bio2Dental, het laboratorium waar uw behandelaar uw onderzoek naar toe stuurt, maakt gebruik van deskundig personeel en de moderne en zeer betrouwbare real‐time PCR techniek. Dit resulteert in een nauwkeurige betrouwbare analyse van de microbiologische status en, afhankelijk van het onderzoek, van de verhouding van goede en schadelijke bacteriën in uw mondholte.

[wpseo_breadcrumb]

Waarom microbiologisch DNA onderzoek?

Met het microbiologisch DNA onderzoek wordt er het aantal bacteriën bepaald in de ruimte tussen uw tand en tandvlees. Bij ieder persoon zijn er bacteriën in deze ruimte aanwezig en normaal gesproken zorgt uw afweer ervoor dat deze bacteriën geen kwaad kunnen. Dit noemen we een stabiel evenwicht. Door bijvoorbeeld een slechte mondhygiëne kan dit evenwicht verstoord raken, waardoor uw afweer niet meer in staat is om de bacteriën voldoende te onderdrukken. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, medicatie, roken, diabetes, verstoorde hormoonbalans en genetische aanleg. In eerste instantie gaat uw tandvlees bloeden, zwelt het op en wordt het roodachtig van kleur. Dit noemt men gingivitis.

Door het verbeteren van de mondhygiëne door dagelijks goed te poetsen en te reinigen tussen de tanden en kiezen zal de gingivitis verminderen of zelfs genezen. Als de gingivitis echter niet goed behandeld wordt, ontstaat er parodontitis. Bij parodontitis kan het kaakbot worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg heeft. Bij patiënten met parodontitis worden vaak dezelfde schadelijke bacteriën aangetroffen. Deze bacteriën produceren stoffen die bijvoorbeeld het kaakbot afbreken of de afweer onderdrukken. Het is erg belangrijk dat we precies weten welke schadelijke bacteriën bij u aanwezig zijn. Afhankelijk van de soort en aantallen is er een ander behandelplan noodzakelijk. Soms is het voldoende dat uw behandelaar de ruimte tussen tand en tandvlees goed schoonmaakt, maar soms is een antibioticum‐kuur noodzakelijk. Door deze reiniging, al dan niet met antibiotica, worden de schadelijke bacteriën verwijderd. Hierna kan er weer een nieuw stabiel evenwicht ontstaan.

U kunt er ook zelf voor zorgen dat het verstoorde evenwicht tussen de bacteriën en uw afweer hersteld wordt. Dit kunt u doen door dagelijks goed te poetsen en te reinigen tussen de tanden en kiezen. Ook heeft stoppen met roken een positief effect op het evenwicht. Zeker bij sommige ernstige vormen van parodontitis is stoppen met roken erg belangrijk voor het herstel.

Vragen of liever telefonisch contact?

Wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Hoe verloopt het microbiologisch DNA onderzoek?

De test is een pijnloze ingreep die secuur maar eenvoudig kan worden uitgevoerd. Voor uw behandelaar de test zal uitvoeren, wordt uw mond enigszins drooggemaakt. Hierna zal uw behandelaar een 5‐tal papieren staafjes (afbeelding) rondom een aantal tanden aanbrengen. Elk staafje dient ongeveer 20 seconden tussen tand en tandvlees aanwezig te blijven. In deze tijd zuigt het staafje zich vol met micro‐organismen die zich in deze ruimte bevinden. De staafjes worden in een buisje verzameld. Het buisje wordt samen met het informatieformulier in een speciale enveloppe gedaan en naar het laboratorium verstuurd.

De uitslag wordt een paar dagen later weer naar uw behandelaar verzonden.

De Uitslag

U wordt altijd uitgenodigd om de uitslag te bespreken, ondanks of het een negatieve of positieve uitslag is.De uitslag is opgedeeld in een grafisch gedeelte en een advies.

Het grafisch is opgedeeld in de verschillende soorten bacteriën. Bij gunstige aantallen vindt u een groene stip en bij ongunstige aantallen een rode stip. Als u veel rode stippen ziet, is dit ongunstig. De aantallen die u in de tabel ziet komen ook terug in de grafiek onder de tabel. Onder de grafiek is het evenwicht zichtbaar zoals dat bij u aanwezig is. Hier ziet u in één oogopslag of het evenwicht bij u verstoord is. In dat geval zijn er teveel schadelijke bacteriën ten opzichte van gunstige bacteriën aanwezig.

Onderaan de uitslag vindt u een uitgebreid advies. Dit advies zal uw behandelaar bij zijn behandelplan betrekken. Indien het evenwicht verstoord is door schadelijke bacteriën, zal een antibiotica‐kuur onderdeel uitmaken van het advies.

Soms maakt een onderzoek naar de schimmel Candida albicans deel uit van het onderzoek. Als er te veel schimmels aanwezig zijn, kan een antischimmelmiddel geadviseerd worden. Zowel antibiotica als antischimmelmiddel hebben als doel om het microbiële evenwicht te herstellen.

Nazorg

Uw behandelaar zal in een vervolgafspraak het vervolgtraject bespreken en bij een antibioticum‐advies een startdatum van de kuur met u inplannen. Ook tijdens deze kuur is een goede mondhygiëne een vereiste. Wanneer u de tandplak niet goed wegpoetst zal de kuur onvoldoende resultaat geven. Na enige tijd komt u terug en kan uw behandelaar het resultaat bepalen. In veel gevallen zult u zelf al resultaat merken, omdat uw tandvlees minder rood en opzwollen is en de bloedingen verminderd zijn. In het ideale geval zal er een goed en langdurig stabiel evenwicht ontstaan.

Openingstijden

Maandag – Donderdag: 9.00 – 17.30 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur (op afspraak)

Lunchpauze: 12.30 – 13.30 uur

Telefoonnummers

Regulier: 040 236 4711

Nooddienst: 0900 – 543 7745

Afspraak maken

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ
Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ