Tandenknarsen: wat doe ik eraan?

 In Blogberichten

Als u wel eens wakker wordt met zeurende hoofdpijn of een pijnlijke kaak, dan kan het zijn dat u ’s nachts tandenknarst. Tandenknarsen is een veelvoorkomend probleem waar miljoenen mensen jaarlijks mee geconfronteerd worden. Het lijkt onschuldig, maar langdurig tandenknarsen kan ernstige schade aan uw tanden veroorzaken. Tandenknarsen beschadigt het glazuur en veroorzaakt daardoor ook gaatjes of ontstekingen.

Tandenknarsen ofwel Bruxisme heeft een aantal oorzaken: angst en stress zijn veelvoorkomende oorzaken van tandenknarsen, maar tandenknarsen kan ook ontstaan door ontbrekende of kromme tanden. Verhelp tandenknarsen aan de hand van deze tips:

Draag een splint

Een splint beschermt uw gebit tegen overbelasting en tandenknarsen. Het bitje draagt u ’s avonds of overdag, afhankelijk van het moment dat u tandenknarst. Een splint – ook wel knarsbitje genoemd – werkt vaak beter dan fysieke oefeningen. Veel mensen tandenknarsen namelijk in hun slaap of hebben zelf niet door wanneer ze tandenknarsen.

Verlaag stress en angst

Bent u vaak gestrest of angstig? Probeer tijd te nemen om te ontspannen: een bezoek aan de sauna of spa zal u goed doen. Zorg ervoor dat u extra tijd heeft om te ontspannen voordat u gaat slapen. Deze tips zullen u helpen om te ontspannen:

  • Neem een warm bad
  • Bezoek de sauna
  • Maak een wandeling voor het slapengaan
  • Luister naar ontspannende muziek
  • Masseer de kaak om de spieren te ontspannen

Hulp bij tandenknarsen

Als u wakker wordt met hoofdpijn of last heeft van tandenknarsen, is het belangrijk om dit met de tandarts te bespreken. We zullen samen met u onderzoeken wat de oorzaak is van tandenknarsen. Tijdens dit gesprek geven we u meer informatie over onze behandelingen of sturen we u door naar een fysiotherapeut of psycholoog, afhankelijk van de oorzaak van het tandenknarsen. Neem contact op:

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ