Waarom is suiker slecht voor de tanden?

 In Blogberichten

Dat suiker slecht is voor de tanden weten de meeste mensen wel, maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat gebeurt er precies met de tanden zodra ze in aanraking komen met suikers?

De oorzaak van de schadelijke werking van suiker ligt bij de bacteriën in de mond. Bacteriën als de Streptococcus mutans en de Lactobacillus zetten suiker om in zuur. Dit zuur verlaagt de pH-waarde in de mond, waardoor de oplosbaarheid van het tandglazuur toeneemt. Het tandglazuur is de buitenste beschermlaag van de tand.

Als tandglazuur oplost, kunnen gaatjes ontstaan. Het glazuur herstelt zich zolang het even rust krijgt. Het is dus belangrijk dat er niet te snel weer suiker wordt gegeten. Als het tandglazuur geen tijd krijgt om te herstellen ontstaan gaatjes of zelfs tanderosie, wat schade aan het gebit oplevert. Glazuur dat helemaal weg is, komt niet meer terug.

Maximaal zeven keer per dag eten

Het is daarom belangrijk een goed voedingspatroon aan te nemen. Wij adviseren u om niet vaker dan zeven keer per dag te eten of te drinken, met uitzondering van water. Zo geeft u uw gebit in de tussentijd de kans om te herstellen.

Het advies om maximaal zeven keer per dag te eten en te drinken, geldt ook voor producten waar geen toegevoegde suikers in zitten. Hoewel deze producten wel een kleiner effect op het glazuur hebben, ontstaan ook hierbij zuren die het tandglazuur aantasten. Daarom is het belangrijk om ook na het nuttigen van producten zonder toegevoegde suikers uw gebit rust te geven.

Zuren

Niet alleen suiker tast het glazuur aan: ook zuren in het voedsel zorgen ervoor dat tandglazuur oplost. Extra gevaarlijk zijn frisdranken en fruitsappen die van nature zuur zijn, maar waar suiker aan is toegevoegd om dit te maskeren. De aanwezigheid van zowel suiker als zuur zorgt ervoor dat de pH-waarde in de mond langer laag blijft en er dus meer tandglazuur oplost.

Wilt u weten hoe u een gezond gebit kunt houden? De tandartsen van Timko Tandheelkunde adviseren u graag. Maak nu een afspraak.

Afspraak maken
close slider

Maak een afspraak

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ